Uit een enquête van de federale Politie over het onveiligheidsgevoel bij de Belg blijkt dat 23 procent van de ondervraagden het hebben over een ‘hoog tot zeer hoog’ risico om slachtoffer te worden van een inbraak. En toch kunnen enkele relatief eenvoudige en betaalbare ingrepen volstaan om je huis te beschermen.
1. Neem contact op met je wijkagent
Hij of zij is het best geplaatst om een oogje in het zeil te houden. Of zoals de politie het zelf zegt op haar site: “De wijkagent heeft een specifieke opleiding gekregen om op al uw vragen te antwoorden en u tips aan de hand te doen om uw woning zo goed mogelijk te beveiligen.”
2. Doe alsof je thuis bent
Inbrekers hebben zo hun voorkeuren. Sommigen opereren liefst na zonsondergang, terwijl anderen hun slag tijdens de dag slaan – op het moment dat de meeste personen wellicht op kantoor zjn. Geef hen geen informatie maar laat bijvoorbeeld een radiotoestel opstaan tijdens je afwezigheid.
3. Hou je garagedeur altijd gesloten
Hoed je voor ongewenste blikken. Laat nooit zomaar je garage openstaan, zelfs niet wanneer je even snel naar de winkel trekt. De garage is immers een van de favoriete plaatsen voor inbrekers om in je huis binnen te dringen. Bovendien geeft de inhoud van je garage een goed beeld van je bezittingen. Een peperdure sportfiets of een moderne grasmaaier geven aan dat er meer te rapen valt. Wie een ladder in de garage opbergt doet er goed aan om deze eventueel te voorzien van een slot zodat een handig inklimmiddel niet meer voor handen is voor inbrekers.
4. Leg geen waardevolle voorwerpen in je slaapkamer
Dieven die uit zijn op juwelen zullen altijd eerst naar de slaapkamer trekken. Je doet er dus beter aan je waardevolle voorwerpen ergens anders te bewaren, dat geeft je het voordeel van de tijd. Waarom niet in het washok bijvoorbeeld of een luikje onderaan de vloer of een kast?
5. Wees een goede buur
Een goede verstandhouding met je buren levert alleen maar voordelen op. Merkt je buurman of -vrouw tijdens je afwezigheid iets verdachts op, dan zal hij of zij zeker niet twijfelen om de politie te verwittigen. Ook je aansluiten bij een buurtcommité kan helpen.
6. Koop een alarm (of doe alsof)
Een echt alarm kost veel geld en biedt ook geen absolute bescherming. Wat je wil bereiken is dat een dief aan het twijfelen slaat en het risico niet wil nemen om bij jou in te breken. Vaak volstaat het daarom om aan je gevel een ‘fake’ alarmdoosje te hangen. Vraag ons gerust naar informatie over inbraakbeveiligingsfirma’s.
7. Steek het licht aan
Een automatische schakelaar zorgt ervoor dat er aan je voordeur een licht gaat branden van zodra iemand in de buurt komt. Zo staan potentiële inbrekers meteen in de schijnwerper, iets waar ze zich absoluut niet lekker bij voelen.
8. Bescherm je sloten en deuren
Een professionele inbreker kraakt eender welk slot. Maar je kan het hem wel flink lastig maken door bijvoorbeeld je sleutel op het slot te laten steken. Dat zorgt alvast voor een paar minuten vertraging. Wil je je nog beter beschermen? Hang dan je sleutel met een stukje ijzerdraad vast aan de deurklink zodat hij niet kan verdraaid worden. Een oplossing van minder dan 1 euro. Als je de woning verlaat, trek dan niet gewoon de deur achter je dicht maar doe de deur ook op slot. Als je de deur gewoon dichttrekt maak je het een inbreker wel heel gemakkelijk.
9. Blokkeer je voordeur
Voor doe-het-zelvers is het erg makkelijk om de voordeur te blokkeren met een stevige ijzeren staaf. Ook die zorgt voor extra weerstand en ontmoedigt op die manier de inbrekers.
10. Barricadeer je ramen
Ook hier moet je zorgen dat je de tijd aan je kant hebt. Zorg voor een simpel systeem dat je snel kunt plaatsen en verwijderen maar dat er voor zorgt dat je ramen alleen met veel brute kracht kunnen geopend worden. Vergeet niet dat bij schuiframen het raam dikwijls opgelicht wordt en zo geopend kan worden. Zorg er dus voor dat er niet alleen geen speling is naar links of rechts maar dat er ook geen speling is naar boven toe.