Sociaal RIZIV

ZELFSTANDIGEN & VRIJE BEROEPERS

Sociaal RIZIV

Ieder geconventioneerd zorgverlener (arts, tandarts, apotheker, kinesist, logopedist of zelfstandig verpleegkundige) heeft jaarlijks (volgens het aantal consulten of behandelingen) recht op een sociaal voordeel van het RIZIV. Per beroepscategorie en per jaargang is dit bedrag verschillend.

Deze Riziv-toelage of premie wordt niet zomaar op een bankrekening gestort maar kan enkel gestort worden in een Riziv-overeenkomst, af te sluiten bij een Belgische verzekeraar. Via deze jaarlijkse storting wordt er naast extra pensioenopbouw ook automatisch voorzien in aanvullende waarborgen in geval van ongeval, zwangerschap, ziekte of overlijden.

Voordelen van een RIZIV-contract

Rekening houdend met het huidig wettelijk pensioen, zal het niet vanzelfsprekend zijn om de levensstandaard van tijdens de actieve loopbaan aan te houden. Voor ieder geconventioneerd zorgverstrekker wordt dus met behulp van de jaarlijkse RIZIV-toelage ‘gratis’ aan extra pensioenopbouw gedaan maar ook automatisch voorzien in aanvullende waarborgen in geval van ongeval, zwangerschap, ziekte of overlijden en in financiële bescherming van het gezin en/of nabestaanden.

Rendement van de RIZIV-overeenkomst

De opbouw van een RIZIV-overeenkomst gebeurt steeds via een tak 21-verzekering met een gewaarborgd rendement en dito eindkapitaal. Bovenop deze gewaarborgde opbrengst komt er nagenoeg jaarlijks een bonus in de vorm van een winstdeelname.

Tijdens de looptijd van het contract kan de rentevoet wijzigen wat betekent dat op eerdere of toekomstige stortingen een andere rentevoet van toepassing is dan die van vandaag.

Taxatie RIZIV op einddatum?

Ook hier zal op het eindkapitaal belasting geheven worden maar het eindkapitaal (na afhouding van sociale zekerheidsbijdragen - RIZIV-bijdrage van 3,55 % en een solidariteitsbijdrage tussen 0 en 2%) zal door de belastingdienst niet in één keer getaxeerd gaan worden maar zal dit gespreid uitvoeren, vertaald over een minimale periode van 10 jaar (opname op 65 jaar of ouder) en maximaal 13 jaar (opname voor leeftijd van 65 jaar). Indien effectief tot 65 jaar wordt doorgewerkt of later, zal deze taxatie maar gebeuren over 80% van het eindkapitaal en zal resterende 20% buiten taxatie vallen.

Het spaartegoed van de RIZIV-overeenkomst kan trouwens ook gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van privé onroerend goed. Er bestaan op heden hiervoor verschillende constructies waarin we u graag begeleiden. Zie verder voor meer uitleg via reconstitutiekrediet.

Vanaf 2020 verloopt de RIZIV-procedure en aanvraag van de toelage volledig digitaal. Via MyRiziv is voor iedere zorgverstrekker alle persoonlijke informatie online raadpleegbaar en aanpasbaar. Ieder RIZIV-dossier is dus zelf te beheren en toe te wijzen aan een mandaatnemer, een taak die wij voor klanten eveneens doen.

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

SERVICE

“Maak je geen zorgen. Wij doen de rest.”

Bereken zelf je
​​​​​​​verzekering op maat

Ontdek Meer

Beheer je eigen dossier
​​​​​​​met onze e-tools

Ontdek Meer