VAPZ

ZELFSTANDIGEN & VRIJE BEROEPERS

VAPZ

Zoals ieder zelfstandig zaakvoerder of bedrijfsleider tijdens hun loopbaan wel tot het besef komt, is 't op vandaag een zekerheid dat het wettelijk pensioen voor zelfstandigen onvoldoende gaat zijn om financieel onafhankelijk en rustig van een welverdiend pensioen te kunnen genieten, laat staan dezelfde levensstijl aan te houden als voorheen. Een dringende oproep aan iedere zelfstandige om dus zelf initiatief te nemen en zo snel mogelijk voor een aanvullend pensioen te beginnen sparen.

Te starten dus met een VAPZ (of sociaal VAPZ), want het is fiscaal de meest voordelige manier om als zelfstandige een extra spaarpotje aan te leggen als aanvullend pensioenkapitaal.

Voor wie?

Een Vrij Aanvullend Pensioen voor zelfstandigen (gewoon of sociaal VAPZ) kan afgesloten worden door iedere zelfstandige in hoofdberoep of in bijberoep, en door de meewerkende echtgenoot , op voorwaarden dat men de minimale sociale bijdragen (hoofdberoep) betaalt.

Voordelen van een VAPZ

De spaarpremie is voor 100% aftrekbaar als beroepskost, wat in de personenbelasting een fiscale besparing tegen het hoogste tarief oplevert. Doordat de premie van uw belastbaar inkomen ingehouden mag worden, zullen de sociale bijdragen eveneens zakken. Tevens is er op de premie voor de gewone VAPZ geen taks verschuldigd.

​​​​​​​Tenslotte bezorgt ’t de zelfstandige en gezinsleden de financiële bescherming want een VAPZ-contract is uit te breiden met aanvullende dekkingen zoals premieterugbetaling bij ziekte of ongeval of een overlijdens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering, zodoende financiële moeilijkheden in geval van ziekte, ongeval of overlijden te vermijden.

Gewoon VAPZ of Sociaal VAPZ?

Het gewoon VAPZ is op zich een pure spaarverzekering, gekoppeld aan een gewaarborgd rendement en eindkapitaal. Een sociaal VAPZ heeft deze kenmerken evenzeer maar hierbij ligt de aftrekbare premie 15% hoger om de zelfstandige automatisch te voorzien in bepaalde extra (tijdelijke) tussenkomsten via het solidariteitsfonds. Dit deel van de premie wordt dus niet aangewend voor de pensioenopbouw maar voor de uitwerking van het solidariteitsluik met een aantal bijkomende beschermende waarborgen en dekkingen die hieronder zijn weergegeven :

Tijdelijke tussenkomst tijdens arbeidsongeschiktheid en ernstige ziekte.

Terugbetaling premies bij moederschap en bij faillissement

Overlijden zorgt voor een uitkering van rente aan nabestaanden

(De precieze dekking verschilt van verzekeraar tot verzekeraar)

Als u al voldoende verzekerd bent, hoeft u hier natuurlijk niet voor te kiezen, in dat geval gaat u voor de gewone VAPZ.

Hoeveel bedraagt de spaarpremie?

Binnen een gewoon VAPZ mag maximaal 8,17 % van het netto beroepsinkomsten worden gespaard, met een maximumpremie van €3.447,60- (2022)

Als de keuze valt voor een sociaal VAPZ heeft, kan dit tot 9,40 % van het netto beroepsinkomsten , met een maximale premie van €3.966,67-  (2022)

Het is de regel dat het netto beroepsinkomen van 3 jaar geleden wordt genomen (om de maximale premie te bepalen) . Dit mag dan wel met een bepaalde coëfficiënt geherwaardeerd worden.

Rendement van een VAPZ

Een sparen bij VAPZ-contract gebeurt steeds via een tak 21-verzekering met een gewaarborgd rendement en dito eindkapitaal. Bovenop deze gewaarborgde opbrengst komt er nagenoeg jaarlijks een bonus in de vorm van een winstdeelname.

Tijdens de looptijd van het contract kan de rentevoet wijzigen wat betekent dat op eerdere of toekomstige stortingen een andere rentevoet van toepassing is dan die van vandaag.

Taxatie VAPZ op einddatum ?

Ook hier zal belasting op eindkapitaal geheven worden waarbij na afhouding van sociale zekerheidsbijdragen (RIZIV-bijdrage van 3,55 % en een solidariteitsbijdrage tussen 0 en 2%) de belastingdienst het kapitaal als een fictieve rente zal beschouwen.

​​​​​​​Zo zal eindbedrag niet in één keer getaxeerd worden maar zal dit gespreid plaatsvinden , vertaald over een minimale periode van 10jr (opname op 65jr of ouder) en maximaal 13 jr (opname voor leeftijd van 65jr). Indien effectief doorgewerkt wordt tot 65jr of later, zal deze taxatie maar gebeuren over 80% van het eindkapitaal en zal resterende 20% buiten taxatie vallen.

Het spaartegoed van het VAPZ kan trouwens ook gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van privé onroerend goed. Er bestaan heden hiervoor verschillende constructies waarin we u graag begeleiden. Zie verder voor meer uitleg via reconstitutiekrediet.

Maak een afspraak voor uw premieberekening

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

SERVICE

“Maak je geen zorgen. Wij doen de rest.”

Bereken zelf je
​​​​​​​verzekering op maat

Ontdek Meer

Beheer je eigen dossier
​​​​​​​met onze e-tools

Ontdek Meer